Aerosmith

Author: | Posted in Hårdrocken No comments

Aerosmith var ett av de band som var med och utvecklade hårdrocken som genre på 1970-talet, tillsammans med till exempel Deep Purple, Led Zeppelin och AC/DC. Aerosmith bildades år 1970 i Boston i Massachusetts i USA, och gruppens två främsta smeknamn återspeglar både deras ursprung och deras framgångsrika karriär, då de dels kallas ”The Bad Boys From Boston”, dels ”America’s Greatest Rock and Roll Band”. De är dock inte bara det största rockbandet i USA, utan ett av de största i hela världen, då de har sålt över 150 miljoner album världen över.

Bandet bestod ursprungligen av Steven Tyler, som sjöng och spelade trummor, Tom Hamilton, som spelade elbas, och Joe Perry, som spelade gitarr. Senare tillkom ytterligare en gitarrist, Ray Tabano, som dock ersattes av Brad Whitford. Den fulla ursprungliga banduppsättningen var komplett när trummisen Joey Kramer gick med i bandet, vilket gjorde att Tyler helt kunde fokusera på rollen som sångare. Det var också Kramer som kom på bandets namn – ”aerosmith” var ett ord han kladdat i sina skolböcker sedan högstadiet, inspirerad av musikern Harry Nilssons album Aerial Ballet. Gruppen valde till slut detta namn, efter att också ha övervägt ”The Hookers” och ”Spike Jones”.toxic_twins

Aerosmith började från 1971 och framåt vinna framgång lokalt i Massachusetts som liveband. De skrev ett kontrakt med David Krebs och Steve Leber år 1972, som blev deras managers. Krebs och Leber bjöd då in direktören för Columbia Records att se Aerosmith spela live på Max’s Kansas City i New York. Bandet skulle egentligen inte spela den kvällen, men hade betalat för att få tid på scenen, vilket inget band någonsin hade gjort. Det skulle dock visa sig vara tur att de gjorde det, för i mitten av 1972 kunde Aerosmith skriva skivkontrakt med Columbia Records, och deras karriär var ett faktum.

Aerosmith, liksom många klassiska rockband, överskrider generationsgränser, och har fans idag som inte ens var födda när de fick sitt genombrott. Om du har ett barn eller en tonåring som tycker om att lyssna på Aerosmith och annan klassisk rock, och också vill klä sig som sina idoler, ska du gå in på Kidsbrandstore.se. Där hittar du barnkläder för alla stilar och smaker – även för små hårdrockare.

Add Your Comment