Hårdrocken och tekniken som spred den

Author: | Posted in Hårdrocken No comments

Musiken och hårdrockens historia är sammankopplade med den tekniska utvecklingen av saker som elgitarrer, stereos, MP3-spelare och streamingtjänster. Hårdrocken tog sina första steg bortifrån den amerikanska blues-musiken och elgitarren blev ett viktigt instrument. Du kan skaffa ett par bra hörlurar på teknikdelar.se och lyssna med i hårdrockens historia.

På det sena 60-talet och hela 70-talet tog hårdrocken fart som en egen genre med band som Black Sabbath och Led Zeppelin. Ifrån detta började flera under-genrer etableras såsom metall, skräckrock och glamrock. De flesta albumen som släpptes under den här tiden kom på LP-skivor och krävde en LP-spelare och någon form av ljudanläggning och högtalare för att kunna spela dem. Det fanns en del bärbara varianter men ljudkvalitén var oftast inte lika bra som de mer stationära alternativen.

Under 70-talets andra hälft och under 80-talet kom det fler och fler band med olika inriktningar och under-genrer. Det är här stora artister som AC/DC, Bon Jovi och Guns n’ Roses blir världskända. LP-skivorna var fortfarande kvar men nu började även kassettbanden att bli en allt vanligare deltagare på den privata musikscenen. Den bärbara kassettbandspelaren kunde du ha i fickan eller bältet och det gjorde att du kunde ha med dig din favoritrock. Vill du läsa mer om musiktekniken kan du besöka Tekniska museet.

På 90-talet blev hårdrocken mer ”mainstream” vilket gjorde att nya under-genre utvecklades för att sticka ut ur mängden. Här kommer band som Metallica och Nirvana. Mycket av musiken släpptes på kassettband men nu började även CD-skivorna bli allt vanligare.

Nya hårdrocksband fortsatte att komma in på marknaden även efter millennieskiftet, till exempel Foo Fighters och Creed. Det är även nu som ”digital” musik börjar bli vanlig. Via en dator kunde du koppla in en MP3-spelare och lägga in ljudfiler hämtade från dina CD-skivor eller som färdigköpta filer.

Mobiltelefoner som fungerade som MP3-spelare blev vanliga under 2010-talet och det är ifrån denna teknologi dagens streamingtjänster som Spotify utvecklades. Istället för att manuellt lägga in ljudfiler i din telefon kunde du nu bara ladda ned en app som hade ett färdigt musikbibliotek åt dig. Även om LP-skivorna har börjat få en comeback inom hårdrocken så är streaming via mobilen det vanligaste sättet att konsumera musik på. Om du vill göra din hårdrocksupplevelse bättre kan du köpa ny teknik på teknikdelar.se. Ett par bra hörlurar kan göra stor skillnad.

Add Your Comment