Hårdrockens historia

Author: | Posted in Hårdrocken No comments

De tunga riffens musikstil, ja det är bilden av hårdrock för många. Saken är dock den att hårdrocken har förändrats oerhört mycket över åren, vilket förstås inte är så konstigt eftersom det är en långt ifrån ny genre. Här ska vi kika tillbaka genom rockhistorien och försöka identifiera vad som egentligen var starten för hårdrocken.

Surfrocken

Allting har förstås sin början. Att helt kunna sätta fingret på en punkt där hårdrocken skapades är inte helt lätt. Det är en musikstil som vuxit fram stegvis snarare än att fullfjädrat dykt upp på rockscenen för att spela inför en häpen publik. Men var kommer då den här hårda rocken ifrån? Låt oss gå tillbaka till 1960-talet, ja till och med till början av det årtiondet. På den tiden var en musikstil som kallades ”surf rock” mycket populär i USA. Den här musiken var mycket rockigare och ”ruffigare” i soundet än något annat som fanns på den tiden. Uttrycket att ”shredda” på sin gitarr (vilket i princip kan uttryckas som att spela ösigt och snabbt) kunde passa in här, eftersom surfrocken många gånger innebar att det spelades ganska vilt på instrumenten – i alla fall jämfört med allt annat.

Hitta rätta soundet

Det behövdes dock ett tyngre sound för att det skulle kunna närma sig det vi kallar hårdrock och det krävdes en experimentell gitarrist för att bidra med detta. Jimi Hendrix hade sitt alldeles eget sound och sägs vara den som gav den distade gitarren ett ansikte. Soundet i Hendrix musik var mycket blues, men gitarrljudet gav det hela en hårdare ton. Det här var revolutionerande och banade väg för nya band som kunde ta soundet ett steg vidare. Märk väl att det här var före musikvideons och MTV:s tid. Idag hade musiken fått en snabbare genomslagskraft om den hade exponerats via film, likt den marknadsföring som en företagsfilm kan ge.

Hårdrocksbanden växer fram

Det var dock inte främst i USA som hårdrocken sedan växte fram, utan i Storbritannien. Under slutet av 1960-talet dök band som Led Zeppelin och Deep Purple upp på den brittiska rockscenen, följda av Uriah Heep och Black Sabbath kort därefter. Deep Purple spelade mer pop-inriktat material till en början men i samband med skivsläppet ”In rock” 1970 var det ett råare sound som gällde. Black Sabbath var det klart ”tyngsta” bandet av de ovan nämnda och har influerat till dagens lite brutalare varianter av hårdrock.

Resten är, som det brukar heta, historia. Subgenrer inom hårdrocken har kommit och gått där den nya brittiska vågen av heavy metal, som det kallades i början av 80-talet, var framstående med band som Iron Maiden. Hårdrocken har nog inte lämnat någon oberörd och vi har alla vår egen bild av musikstilen.

Add Your Comment