Scenkläder, scenshower och sminkets historia

Author: | Posted in Hårdrocken No comments

Idag är många hårdrocksband kända för att ge extremt pretentiösa shower, men när började de göra det? När blev det standard? Vem var först och hur blev sminket och kläderna en så viktig del av hårdrockarnas uttryckssätt? Svaret på de frågorna och mycket mer kan du läsa nedan.

Showen blev viktig

Allt sedan Elvis Presley har rocken haft ett tydligt fokus att på mer än ett sätt underhålla sin publik. Det handlar alltså inte bara om att skriva, repetera och framföra bra musik, utan gruppen eller artisten måste hela tiden hitta nya sätt att underhålla sin publik på. Det här blev allt tydligare under hårdrockens framfart. Kanske var det en slump att det blev just hårdrocken som gick i bräschen för exklusiva scenshower eller så kanske det var för att det passade den hårdare musikstilen.

Det var inte bara ljuseffekter och ljudeffekter som blev allt viktigare. Nästan ännu viktigare blev det hur artisterna såg ut, hur de var klädda och hur de var sminkade. Det finns många exempel, men ett av de allra tydligaste exemplen är KISS, de har inte bara en speciell design på sina scenkläder och de är också sminkade. Dessutom har deras karaktärer blivit helt unika och verkligen en karaktär och inte bara dem själva som musiker. Om du vill börja experimentera med smink eller kläder kan du kolla här efter ny makeup till ditt framträdande.

Alice Cooper

Han har kallats skräckrockens fader och gör en på förhand hyllad turné till hösten. Bandet och sedermera också artisten Alice Cooper tillhör de som verkligen förde utvecklingen av hårdrocken som scenshow framåt. Han har använt sig av en mängd olika form av rekvisita, smink, kläder och till och med djur under sina shower. Utöver det så turnerar han fortfarande runt om i världen, det är det verkligen inte alla i hans ålder som orkar.

Han sägs dessutom vara en del av den nya skräckrocken som kom under början av 2000-talet.

Ozzy Osbourne

Andra artister som också emellanåt tillhört kategorin skräckrock är Ozzy Osbourne. Även om han enligt vissa inte ser så farlig ut längre. Däremot är det fortfarande viktigt, även om artisterna börjar bli något till åren, att de ska se ut på ett visst sätt som representanter för både hårdrocken som musikgenre och skräckrocken som scenshow. Skräckrocken har mer med scenframträdandet än musiken att göra, även om de båda delarna hänger ihop ibland också.

Både som medlem i Black Sabbath och som soloartist har han skapat rubriker för sina scenframträdanden och sina utstyrslar.

KISS

Som nämnt tidigare skapade KISS något som få före dem lyckats med. Nämligen det faktum att de skapade karaktärer som de gestaltade när de spelade ihop på scen. De har uppmärksammats enormt för sina scenkläder och sitt smink. De tillhör inte skräckgenren på samma sätt som de ovan nämnda, men de är definitivt hårdrockare.

Add Your Comment