Viktiga band i hårdrockens historia

Author: | Posted in Hårdrocken No comments

 

Hårdrocken har en lång och vindlande historia bakom sig. Det som vi idag känner som hårdrock med dess karaktäristiska estetik och ljudbild kom ursprungligen från helt andra musikstilar. Därefter genomgick den en utveckling som ledde fram till dagens hårdrock. En titt på hårdrockens barndom kan ge en intressant och utvidgad förståelse för varför den nutida hårdrocken låter som den gör. Vissa band som nämns i hårdrockens historia är givna medan andra kan komma som överraskningar för vissa. Klart är att hårdrocken har tagit inspiration från en rad olika håll och på så sätt lyckats skapa en egen nisch med olika markörer.

The Beatles är knappast något som brukar förknippas med

Rearview of a crowd at a music gig with their hands raised in the air. This concert was created for the sole purpose of this photo shoot, featuring 300 models and 3 live bands. All people in this shoot are model released.http://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/782588.jpg

hårdrock. Deras låtar är i våra öron snarare representativa för en betydligt mjukare musikstil – pop. På 1960-talet var det dock The Beatles som gick främst i ledet för att ge musiken ett råare sound. Tidigare hade populärmusiken främst dominerats av smörsångare och välkomponerade arrangemang. The Beatles gjorde musiken till något mer äkta genom att skruva upp elgitarrerna och skapa en ny typ av musik. Samma sak gällde The Rolling Stones som hade en ännu hårdare ton. Det skulle senare utveckla sig till det som vi idag kallar hårdrock och de brittiska banden var således viktiga i genrens utveckling.

Det var dock på 1970-talet som hårdrocken fick sin verkliga identitet. Det var då som de tog steget ifrån flickidolerna i The Beatles med dess rufsiga frisyrer och istället skapade en egen, mörkare estetik. En av pionjärerna i hårdrockens historia var Alice Cooper. När han släppte albumet School’s Out 1972 var det något som musikvärlden knappast hade skådat tidigare. Det fick föräldrar och moralister att rasa över hela världen, men det fick också en generation ungdomar att upptäcka en helt ny musikstil.

Snart skulle hårdrocken få plats på de största scenerna och Alice Cooper med flera sålde ut stora arenor med sin hårdrock. Ett annat band som har förblivit lite mindre känt men som spelade en enorm del i hårdrockens utveckling var Bad Company. De släppte sitt debutalbum 1974 och det fick också stora effekter på hårdrocken med en större medieuppmärksamhet som följd.

Add Your Comment